Rosół

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Aneczka
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Zupy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

coś pysznego. Podaje się gorący, będzie bardziej sycący jeżeli doda się do niego drobno pokrojone mięso kurze.

Potrzebne składniki

• kura - 1,5 kg
• por - 250 g
• pietruszka - 75 g
• sól - szczypta(y)
• pieprz - szczypta(y)
• makaron - 100 g
• natka pietruszki - 1

Etapy przyrządzania

1
Oczyścić por, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i pokroić na duże kawałki .Korzeń pietruszki również bardzo dokładnie umyć. Odciąć nać, ale nie wyrzucać, bo też się ją ugotuje.Kurę rosołową, wcześniej rozmrożoną (najlepiej pozostawić ją ,pod przykryciem) Natkę pietruszki należy posiekać tuż przed podaniem (gdyż inaczej zbyt się obsuszy) i posypać nią rosół. Umytą kurę rosołową włożyć do dużego garnka.Zalać taką ilością wody zimnej wody, by całkowicie przykryła kurę. Włożyć do garnka kawałki pora.Dodać korzeń pietruszki i odciętą nać.Nastawić płytkę grzejna na stopień 3 (najwyższy poziom)Zagotować. Lekko posolić i popieprzyć.Przestawić grzanie płytki na stopień 1 (najniższy poziom) Kurę pod przykryciem gotować 2-3 godziny - zależnie od jakości mięsa. Zrobić próbę: w ugotowanej kurze, udko powinno łatwo oddzielić od korpus. Kurę wyjąć. Rosół przecedzić przez sito do innego garnka. Podgrzać rosół i wsypać drobny makaron. Lekko posolić. We wrzącym rosole gotować makaron - zależnie od gatunku - ok. 5 minut
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher