Babka kakaowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Babka kakaowa

Potrzebne składniki

• mąka - 1/2 kg
• cukier - 35 dag
• margaryna - 25 dag
• jajko - 4 szt.
• mleko - niepelna szkl.
• kakao - 3 łyżka(i)
• proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżeczka(i)
• cukier waniliowy - 1 op.
• orzechy, rodzynki - 1 op.

Etapy przyrządzania

1
Margarynę ucieramy z 30 dag cukru, następnie dodajemy po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem i mleko. Do dobrze utartej masy dodajemy ubite białka na sztywną pianę z pozostałymi 5 dag cukru. Mieszamy łyżką, dodajemy bakalie i ciasto rozdzielamy na dwie połowy. Do jednej połowy dodajemy kakao. Ciasto wykładamy łyżką, zaczynając od środka blachy, na przemian raz ciemną, raz jasną masę lub wyłożyć jasną, a w środek ciemną. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher