Placek drożdżowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: russet
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

z jagodami x)

Potrzebne składniki

• masło - 15 dag
• mleko - 1 szkl.
• drożdże - 4 dag
• cukier - 20 dag
• mąka - 50 dag
• jajko - 1 szt.
• skórka otarta z cytryny - z 1 szt.
• jagody - 25 dag
• płatki migdałowe - 10 dag

Etapy przyrządzania

1
Stopić 1/3 masła. Drożdże rozmieszać z letnim mlekiem. Kiedy zapracują, połączyć z 5 łyżkami cukru, mąki, skórką cytrynową, jajkiem i płynnym masłem. Wyrobić ciasto. Odstawić na 20min do wyrośnięcia. W tym czasie przebrać jagody, resztę masła pokroić w kosteczkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na natłuszczonej blasze, odstawić na kolejne 15min. W wyrośniętym cieście porobić małe zagłębienia, w nich umieścić mosteczki masła. Posypać połową jagód, płatkami migdałowymi i resztą cukru. Piec najpierw 10min w temp 200'C. Wyjąć poszypać resztą jagód i piec jeszcze 10min. Lekko ostudzić, pokroić.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher