Bawarskie knedle

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Niemcy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bawarskie knedle

Potrzebne składniki

• 25 dag suszonych owoców * 1/2 łyżeczki cynamonu * 3 łyżki cukru
• 125 ml mleka * 8 dag masła * 1 jajko sól * 3 dag drożdży
• 15 dag wędzonego boczku

Etapy przyrządzania

1
Owoce pokroić na kawałeczki, namoczyć 3 h w 1/2 l ciepłej wody. Po tym czasie dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Gotować 10 min. na dużym ogniu. M±kę wymieszać ze szczypt± soli i pokruszonymi drożdżami. Dodać 5 dag masła, ciepłe mleko i jajko. Zagnie¶ć ciasto. Uformować 4 knedle. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia. W płaskim garnku stopić resztę masła, lekko zrumienić w nim pozostały cukier. Dodać szczyptę soli. Ułożyć knedle. Na garnku położyć wilgotn± ¶ciereczkę, nakryć przykrywk±. Gotować 20- 30 min. na ¶rednim ogniu. Boczek pokroić na kawałeczki, mocno wysmażyć. Posypać nim knedle.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)