olacek ze sliwkami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka-22
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smaczny

Potrzebne składniki

• 1 kg śliwek
• 38 dag mąki
• 18 dag masła lub margaryny
• 13 dag cukru
• 2 jajka,
• 4 żółtka
• 1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• starta skórka z 2 cytryn
• szczypta soli

Etapy przyrządzania

1
Zagniatamy mąkę z 10 dag cukru, schłodzonym tłuszczem, 1 jajkiem, 2 żółtkami, solą oraz połową startej skórki z cytryny na jednolitą masę. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Smarujemy tłuszczem dno tortownicy (o średnicy 26 cm). Rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość tortownicy, wykładamy formę. Z reszty formujemy wałeczek, układamy w środku wokół brzegu, mocno dociskamy. Obcinamy wystający brzeg ciasta. Rozkładamy równomiernie śliwki. Przygotowujemy polewę: rozbełtujemy w śmietanie drugie jajko i pozostałe żółtka. Mieszamy z resztą cukru i skórki cytrynowej, cukrem waniliowym oraz łyżeczką mąki ziemniaczanej, polewamy owoce. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni C. Wyjmujemy z formy, studzimy. Podajemy z bitą śmietaną. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher