Kura w winie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ewa1257
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Koszt:
40 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

bardzo smaczne

Potrzebne składniki

• młoda kura - 1 szt.
• słonina - 300 g
• małe cebulki - 20 szt.
• pieczarki - 250 g
• butelka wytrawnego czerwonego wina - 1 szt.
• masło - 100 g
• oliwa - 50 g
• czosnek - 2
• mąka ziemniaczana - 30 g
• tymianek, liść laurowy, sól

Przydatne akcesoria

rondel

Etapy przyrządzania

1
Sprawioną kurę natrzeć solą, pokrajać na 6 części i dobrze obsmażyć w oliwie. Pokrojoną w kostkę słoninę stopić w rondlu, dodać obrane cebulki w całości, obrane i pokrojone pieczarki, smażyć kilka minut. Włożyć do rondla obsmażone kkawałki kury, roztarty czosnek, tymianek i liść laurowy, zalać winem.Gotować pod przykryciem do miękkości. Masło dobrze wyrobić z mąką ziemniaczaną i dodawać po trochu do sosu dokładnie mieszając, aby nie powstawały grudki i gotować aż sos odpowiednio zgęstnieje, doprawić do smaku. Kawałki kury ułożyć na wygrzanym półmisku, przybrać cebulkami, polać sosem i podawać obłożone grzankami .

Jak podawać?

wygrzany półmisek Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher