|
|||||||||
zrazy wołowe z musztard±Krótki opis potrawyzrazy wołowe z musztard±Potrzebne składniki wołowiny bez ko¶ci (zrazowa) - 60 dag korniszonów - 5 dag musztardy - 2 łyżka(i) cebuli - 30 dag ¶mietanki (9% tłuszczu) - 1/4 szkl. umytych posiekanych li¶ci ro¶lin przyprawowych (szałwia, pietruszka, bazylia) - 2 łyżka(i) sól, pieprz - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Mięso oczyszczamy z błon i ¶cięgien, myjemy, suszymy, kroimy w plastry, zbijamy tłuczkiem. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w półkr±żki. Jedn± cebulę razem z korniszonami siekamy jak najdrobniej i mieszamy z musztard±, przyprawiamy sol± i pieprzem. Przygotowan± mieszaninę nakładamy równomiernie na płaty mięsa, zwijamy w ¶cisłe ruloniki. Ruloniki możemy spinać, np. wykałaczkami, lub obwi±zać bawełnian± nitk±, zabieg ten jednak nie jest konieczny. Przygotowane zrazy lekko obrumieniamy na patelni do smażenia bez tłuszczu, przekładamy do rondla, obsypujemy cebul±, oprószamy sol± i pieprzem, dodajemy trochę wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewamy wrz±c± wod±. Do miękkiego mięsa dodajemy ¶mietankę. Gotujemy, sprawdzamy smak sosu i ewentualnie przyprawiamy sol± i pieprzem. Gotow± potrawę wkładamy na salaterkę, polewamy sosem, posypujemy ziołami, podajemy z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 szt. na porcję) i z surówkami.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |