Shoarma zapiekana serem

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: Bajor1989
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Studenckie smaki
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Wyśmienita potrawa na obiady ze znajomymi

Potrzebne składniki

• Pierś z kurczaka - 1 szt.
• Sól
• Curry - 2 łyżka(i)
• Imbir - 1/2 łyżeczka(i)
• Ostra papryka - 1 łyżeczka(i)
• Bazylia - 1 szczypta(y)
• Ocet balsamiczny - 2 łyżka(i)
• Olej
• Ser żółty - 15 dag
• Pieczarki - 20 dag
• Cebula - 2 szt.
• Czerwona papryka - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Mięso myjemy dokładnie, następnie kroimy na małe kawałeczki najlepiej w paski. Mięso umieszczamy na talerzu (lub w miseczce), skrapiamy octem balsamicznym i dosypujemy przyprawy. Głownie curry - nie należy jej żałować . Dosypujemy trochę imbiru, szczyptę czerwonej, ostrej papryki, szczyptę bazylii. Można dodać odrobinę soli, jak kto lubi :). Całosć mieszamy i odstawiamy na jakieś pól godziny, żeby przeszło przyprawami.
2
W tym czasie kroimy pieczarki i cebule (w plasterki), ew. czerwona paprykę. ścieramy żółty ser na tarce. Na rozgrzana patelnie wlewamy trochę oleju, na gorący olej wrzucamy warzywa, solimy je do smaku i czekamy az sie lekko zrumienia. Gdy pieczarki puszcza sok i sie nieco odparują - wrzucamy nasze mięso i mieszamy z tym co na patelni;) Gdy mięso sie podsmaży, zbieramy całość w jedno miejsce patelni, posypujemy żółtym serem i przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy gaz. Po kilku minutach ser powinien sie rozpuścić.

Jak podawać?

Z frytkami lub ryżem

Uwagi

Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym - \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\' - w małym naczyniu mieszam 50:50 majonez i śmietanę, dosypuje garść czosnku w proszku. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (3)


takie danie podowali w restauracji w ktorej pracowalam rok temu :) bardzo dobre :D POLECAM wszystkim :) nie tylko studentom;)
autor: anusiak dodany dnia 2008-04-04 10:14:32

Należy pamiętać, że główną charakterystyczną przyprawą dla tej potrawy jest Turmeric (kurkuma). Przepis warto wypróbować z mięsem wieprzowym pokrojonym w cienkie paski.
autor: ds dodany dnia 2008-04-23 19:13:36

Kurkuma jest zawarta w curry - to właśnie ona nadaje curry żółty kolor :-)
autor: Anonim dodany dnia 2010-02-09 12:04:59
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Bajor1989
Bajor1989
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (40)
Skype 6454170
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher