makowiec

Aktualna ocena: 0
dodany przez: marcinos14
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Całkiem smaczny makowiec, bardzo łatwy.

Potrzebne składniki

• mak - 1 kg
• tłuszcz - 10 dkg
• cukier - 60 dag
• białka - 3 szt.
• olejek migdalowy
• miód - 1 lyzka

Etapy przyrządzania

1
Przygotowujemy ciasto drożdżowe według własnego przepisu (może być również ciasto kruche) Mak płuczemy i sparzyć wrzątkiem. Moczymy przez 2 godziny. Następnie mielimy razem z tłuszczem i cukrem. Dodajemy olejek migdałowy i ubitą pianę z 3 białek. Wszystko razem mieszamy. Rozkładamy ciasto drożdżowe na stolnicy i smarujemy białkiem. Wykładamy masę makową i zwijamy w struclę. Pieczemy na złoty kolor. (Można zamiast ciasta drożdżowego użyć ciasto kruche - wtedy na ciasto kruche wykładamy masę makową - nie zawijamy!) Smacznego!

Jak podawać?

Polukrowany lub posypany cukrem pudrem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher