Zapiekanki z pomidorem i oliwkami w wersji mini

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Ekspresowe przekąski na ciepło.

Potrzebne składniki

• drożdże - 30 g
• ciepła woda - ok. 1 szkl.
• sól - 1/2 łyżeczka(i)
• oliwa - 3 łyżka(i)
• oliwki (czarne) - 10 szt.
• ser żółty starty - 1
• czosnek - 2-3
• pomidory - 2 szt.
• boczek - 4 plastry

Etapy przyrządzania

1
Drożdże zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody i łyżeczką cukru. Czekamy aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, lekko zamieszamy i dajemy miksturę z drożdżami. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ręcznie bądź mikserem. Ciasto ma być jednolite, zwarte, takie jak na pizzę. Po wyrobieniu formujemy małe placki o średnicy ok. 10 cm.
2
Oliwki rozcieramy z łyżką oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory kroimy w plastry, boczek w kostkę.
3
Na każdy placek kładziemy trochę sera, pasty czosnkowo-oliwkowej, pomidora i trochę czosnku. Kolejność bez znaczenia.
4
Pieczemy w termoobiegu w 200 st. do 15 min. aż wszystko ładnie się zapiecze a ciasto lekko zrumieni.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher