|
|||||||||
Babka kawowaKrótki opis potrawyPyszna babka kawowa z orzechami laskowymiPotrzebne składniki mleko - 100 ml cukier - 30 dkg masło - 20 dkg jajka - 6 szt. proszek do pieczenia - 1,5 łyżka(i) m±ka - 40 dkg napar kawowy - 100 ml kakao - 1 duża łyżka(i) orzechy laskowe - 10 dkg polewa czekoladowa - 1 duże op. Etapy przyrządzania1
5 dag cukru karmelizujemy, rozprowadzamy mlekiem i zostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z reszt± cukru. Białka 3 jaj oddzielamy od żółtek. Do masła wbijamy 3 całe jajka (po jednym) i dodajemy 3 żółtka. Gdy jajka ładnie poł±cz± się z masłem możemy powoli wsypywać m±kę wymieszan± wcze¶niej z proszkiem do pieczenia.
2
Połowę powstałego ciasta przekładamy do osobnego naczynia. Do jednej czę¶ci wlewamy karmel, a do drugiej kawę i kakao. Z 3 białek ubijamy pianę i po równo dodajemy do obu czę¶ci ciasta. Do kawowej czę¶ci ciasta dodajemy rozdrobnione orzechy laskowe (jak kto¶ lubi mog± być dodane w cało¶ci)
3
Do wcze¶niej przygotowanej formy wlewamy ciasto. Najpierw jasne, na to ciemne i znów jasne i znów ciemne. W kilku miejscach wykałaczk± "robię" fale aby uzyskac efekt marmurkowy.
4
Pieczenie: ok. 1 godz. w 180 st. Pod koniec czasu pieczenia sprawdzić wykałaczk± czy ciasto jest upeczone. Je¶li patyczek jest czysty wyci±gamy babkę z piekarnika, a je¶li nie- zostawiamy jeszcze na 10 min.
5
Kiedy babka ostygnie, wyci±gamy j± z formy. Polewę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i polewamy ni± ciasto. Wierzch ozdabiamy płatkami orzechowymi.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |