Pulchne placuszki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
• Dla dzieci
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

placuszki owocowe

Potrzebne składniki

• jabłka (40 dag) lub banany - 40 dag
• drożdże - 0,5 dag
• mąka - 3/4 szkl.
• mleko - 1 szkl.
• rum - 3 łyżka(i)
• cukier puder - 1/2 szkl.
• piwo - 1/2 szkl.
• jajko - 1
• cukier - 1/2 szkl.
• olej

Etapy przyrządzania

1
Mleko lekko podgrzać, wlać do miski, rozprowadzić w nim drożdże. Dodać mąkę, połowę mleka, piwo, żółtko i drożdże. Wyrobić ciasto i dodać pozostałe mleko oraz 2 łyżki oleju. Odstawić na 2 h.
2
Jabłka: umyć, obrać, pokroić w plastry i wyciąć środki. Posypać połową cukru pudru i polać rumem, odstawić. Jeżeli banany to: obrać i pokroić w krążki, polać rumem i odstawić.
3
Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę dodać do ciasta i lekko wymieszać, bardzo delikatnie by piana nie opadła. Krążki jabłek lub bananów maczać w cieście i smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher