Pasztet z królika

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wielkanoc
• Wigilia
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Kaloryczność:
1775 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Wyśmienity pasztet

Potrzebne składniki

• królik - 650 g
• wątroba wołowa - 350 g
• włoszczyzna - 100 g
• cebula - 80 g
• jajka - 2
• czerstwa bułka - 50 g
• sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawy korzenne
• tarta bułka
• masło do nasmarowania blachy

Etapy przyrządzania

1
Części królika i wątrobę ugotować z włoszczyzną, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Gdy mięso jest miękkie, ostudzić, oczyścić z kości.
2
W wywarze namoczyć bułkę, odcisnąć. Mięso, warzywa i bułę, cebulę zemleć 2 razy w maszynce. Do masy dodać jajka, posolić, popieprzyć do smaku, doprawić przyprawami korzennymi, gdy masa jest zbyt sucha dodać odrobinę wywaru.
3
Gotową masę przełożyć do wąskiej blaszki (ewentualnie 2) posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, wygładzić. Piec w gorącym piekarniku do zarumienienia.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher