|
Porady - potrawy bezmięsne
- Omlet nie na każdej patelni się udaje. Patelnia musi być masywna, najlepiej żelazna lub z grubej blachy aluminiowej, by nagrzawszy się długo "trzymała" gor±co. Przed robieniem omletu trzeba j± silnie rozgrzać, uprzednio potrzeć kawałeczkiem słoniny.
- Do smażenia omletów najlepiej nadaje się patelnia ¶redniej wielko¶ci o ¶rednicy ok. 24 cm.
- Nadzienie do omletu należy przygotować wcze¶niej, gdyż omlet podaje się natychmiast po usmażeniu.
- Omlety biszkoptowe przyrz±dza się z żółtek utartych z cukrem, do których dodaje się m±kę i pianę z białek.
- Dodatek niewielkiej ilo¶ci wody podczas przyrz±dzania lanych klusek powoduje, że otrzymuje się kluski bardzo pulchne, mniej twarde i łatwiej strawne.
- Pierogi i uszka po uformowaniu nie powinny długo czekać na gotowanie, ponieważ ciasto obsycha i podczas gotowania pęka.
- Pierogi z owocami podaje się najczę¶ciej na zimno, wtedy po ugotowaniu należy oprószyć je cukrem pudrem, który zabezpiecza je przed zlepianiem.
- Jeżeli nadzienie pierogów, pasztet lub sznycle s± rzadkie, można je trochę zagę¶cić, dodaj±c trochę tartej bułki.
- Owoce użyte do nadziewania pierogów trzeba drylować.
- Aby nale¶niki nie przypalały się, należy gor±c± patelnię posypać sol±.
- Pierwszy nale¶nik z reguły się nie udaje, zwłaszcza gdy patelni długo się nie używało.
- Doskonałe racuchy przyrz±dza się z dodatkiem drożdży.
- Nale¶nik z nadzieniem przed podaniem obsmaża się. Podaje się je na gor±co.
- Ziemniaki doskonale smakuj± posypane posiekanym szczypiorkiem lub natk± pietruszki.
- Ziemniaki ugotowane w łupinach obiera się lepiej, jeżeli od razu po wyjęciu z naczynia poleje się je zimn± wod±.
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|