Porady - potrawy bezmięsne

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
- Omlet nie na każdej patelni się udaje. Patelnia musi być masywna, najlepiej żelazna lub z grubej blachy aluminiowej, by nagrzawszy się długo "trzymała" gor±co. Przed robieniem omletu trzeba j± silnie rozgrzać, uprzednio potrzeć kawałeczkiem słoniny. - Do smażenia omletów najlepiej nadaje się patelnia ¶redniej wielko¶ci o ¶rednicy ok. 24 cm. - Nadzienie do omletu należy przygotować wcze¶niej, gdyż omlet podaje się natychmiast po usmażeniu. - Omlety biszkoptowe przyrz±dza się z żółtek utartych z cukrem, do których dodaje się m±kę i pianę z białek. - Dodatek niewielkiej ilo¶ci wody podczas przyrz±dzania lanych klusek powoduje, że otrzymuje się kluski bardzo pulchne, mniej twarde i łatwiej strawne. - Pierogi i uszka po uformowaniu nie powinny długo czekać na gotowanie, ponieważ ciasto obsycha i podczas gotowania pęka. - Pierogi z owocami podaje się najczę¶ciej na zimno, wtedy po ugotowaniu należy oprószyć je cukrem pudrem, który zabezpiecza je przed zlepianiem. - Jeżeli nadzienie pierogów, pasztet lub sznycle s± rzadkie, można je trochę zagę¶cić, dodaj±c trochę tartej bułki. - Owoce użyte do nadziewania pierogów trzeba drylować. - Aby nale¶niki nie przypalały się, należy gor±c± patelnię posypać sol±. - Pierwszy nale¶nik z reguły się nie udaje, zwłaszcza gdy patelni długo się nie używało. - Doskonałe racuchy przyrz±dza się z dodatkiem drożdży. - Nale¶nik z nadzieniem przed podaniem obsmaża się. Podaje się je na gor±co. - Ziemniaki doskonale smakuj± posypane posiekanym szczypiorkiem lub natk± pietruszki. - Ziemniaki ugotowane w łupinach obiera się lepiej, jeżeli od razu po wyjęciu z naczynia poleje się je zimn± wod±.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)