|
Makarony
Najlepsze są makarony z twardej pszenicy, czyli semoliny. To mąka o wysokiej zawartości glutenu, który nadaje makaronowi sprężystość i sprawia, że składniki odżywcze i skrobia nie rozpuszczają się w wodzie. Pół kilograma makaronu - porcja dla czterech osób - gotujemy w około 3-4 litrach lekko osolonej wody. Można dodać łyżkę oleju, aby kluski się nie sklejały. Trzeba mieszać już podczas wkładania do wrzątku i co jakiś czas podczas gotowania. Można zacząć próbować, czy jest gotowy już po 4 minutach gotowania. Wyłowiona kluska powinna być 'al dente', czyli na ząb - jędrna, z odrobiną niedogotowanej mąki w środku - radzi "Twój styl". Można zacząć próbować, czy jest gotowy już po 4 minutach gotowania. Wyłowiona kluska powinna być 'al dente', czyli na ząb - jędrna, z odrobiną niedogotowanej mąki w środku - radzi "Twój Styl".
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?

i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|
|